Bedankt om bij ons te zijn geweest

Lieve Y.

 

Bedankt om bij ons te zijn geweest. Jouw verhaal en die van zovele andere vluchtelingen, ik heb ze zo vaak gelezen en gehoord. En toch, dank zij jou, ben ik tot het diepst geraakt geworden door wie je bent en wat jouw reisgezellen beleven.

Bedankt voor wat je met me gedeeld hebt, voor je stiltes, je discretie, je attenties.

Ik heb een enorme vermoeidheid gevoeld. Je hebt je kunnen ontspannen, nieuwe krachten opdoen vooraleer weer te vertrekken. We hebben eenvoudige, vrolijke maaltijden gedeeld.

We hebben gereisd en in onze harten door de prachtige landschappen van Ethiopiƫ gegaan. Ik voel dat je van je land houdt, maar het behoort je niet meer toe. Je bent zelfs een oog kwijtgeraakt als gevolg van het legergeweld.

Ik heb een diepe droefheid gevoeld. Droef om wat je hebt moeten doorstaan om vrede te vinden. Je bent discreet gebleven over wat je hebt meegemaakt, maar ik heb in mij een klein stukje van je lijden ontvangen. Ik voel dat je dat deugd heeft gedaan.

Ik heb een diepe bewondering en respect voor wie je bent en voor je vastberadenheid. Wat een levenskracht leeft er in je om elke dag weer op weg te gaan! Je blijft overeind, waardig, helemaal mens ondanks alle nachten buiten die je buiten doorbracht en alle vernederingen die je hebt meegemaakt.

Op het moment van vertrekken heb je mijn zoon van 13 lang in je armen gedrukt. Dat heeft me diep geraakt, want in enkele uren, via jullie kleine uitwisselingen in het Engels, jullie blikken en jullie lach, hebben jullie een diepe band gevormd. Het leven is ongelofelijk!

Het is een waar cadeau van je ontmoet te hebben. Ik wens je veel geluk en een rustiger, stabieler leven.

Ik wil via jou ook alle vrijwilligers van het Burgerplatform bedanken. Wat zij doen is prachtig!

Broederlijk verbonden

Alex