Ik weet dat ik nu even verdrietig zal zijn, maar daarna gaat het leven verder …

A, F en N verbleven dit weekend bij ons thuis. Deze keer was ik alleen met mijn twee grote kinderen (15 en 12 jaar), zonder mijn echtgenoot. Ik geef toe dat ik een beetje mijn kluts kwijt was toen ik vrijdag, op de parking waar ik hen moest oppikken, merkte dat het niet de drie gebruikelijke vluchtelingen waren, maar slechts één bekende (A) en twee van zijn vrienden …

K en M, die normaal zouden komen, hadden andere projecten en stonden hun plaats af aan F en N. Ik schaam me een beetje omdat ik mijn bedenkingen had… Ze hadden het onder elkaar bedisseld, zonder met mij te overleggen. Wie zijn F en N eigenlijk? Ze stonden niet op het Burgerplatform. Kan ik ze wel vertrouwen? Lou Piote, ons gesprek op Messenger die avond heeft me echt deugd gedaan!

Het wordt er niet beter op wanneer ze hun bord Griekse pasta met lamsworst afwijzen, omdat het niet halal is… Gelukkig heeft mijn zoon het schitterende idee om een foto van een schaap te tonen (ze dachten dat het varkensvlees was)… Grote opluchting! Ze nemen hun bord terug, verontschuldigen zich voor het misverstand, het ijs is gebroken, er verschijnt een glimlach…

Ik vergeet nooit hoe gelukkig A er uitzag bij het zien van zijn zachte bed. Hij begon erop te springen en slaakte een paar vreugdekreten. Hij was uitgeput na enkele lange nachten buiten.

Mijn drie Ethiopische gasten brengen zaterdagavond alleen thuis door, omdat wij al lang geleden een avondje uit hadden gepland. Ik kook voor hen en laat hen de rest zelf regelen. Wanneer we thuiskomen, ziet de keuken er piekfijn uit, de vaat netjes opgeruimd … Het raakt me hoe ze zo hun best doen … en ik ben een beetje boos op mezelf dat ik gisteravond mijn bedenkingen had.

A. wordt zondag ziek wakker. Hij heeft hoofdpijn en hoest zo hard dat ik vrees dat hij bronchitis heeft! Wat kan ik doen op een zondag? Ik heb nog wel een bodempje siroop staan, maar ja …

Ik laat een bericht achter op het lokale platform om te zien of er misschien een dokter beschikbaar is … en dan ontdek ik de ontzettende kracht van deze fantastische menselijke keten. De vriendelijke verantwoordelijke voor het lokale platform contacteert me en laat me weten dat een dokter om 16 uur naar A. kan kijken. Ik had nooit gedacht dat ik zo’n antwoord zou krijgen!

We worden gerustgesteld, hij is alleen maar zwaar verkouden. “She wants to help people … she’s good”, zegt A me. Ja, deze dokter wil mensen helpen, ze is geweldig.

Met een klein hartje breng ik A, F en N naar een fantastische chauffeur die hen naar Brussel zal brengen. “Good luck, take care …”

Ik weet dat ik nu even verdrietig zal zijn, maar daarna gaat het leven verder …
A, F en N … Bedankt voor dit weekend en vooral: sorry voor mijn twijfels!