Sardientjes met ketchup, harissa en Kiri-kaas of La Vache qui rit. Ik denk dat ik zelfs de aanblik en geur van je favoriete gerecht zal missen.

A., je bent voor mij als een kleine broer van nog geen 16 jaar oud. Dankzij je moed, je lef en je durf ben je eindelijk in Engeland geraakt. Onder de verbijsterde blikken, het gelach en het luide applaus van de Liverpoolsupporters heb je op triomfantelijke manier je beloofde land bereikt. We hebben het hier in de media zien gebeuren. En zo’n ontvangst in Engeland past helemaal bij je extraverte zelf. De mooiste Soedanese glimlach en de warmste persoonlijkheid vrolijken nu de overkant van het Kanaal op. A star is born.

Uiteraard had ik je gezegd om geen ondoordachte risico’s te nemen. Maar natuurlijk had je je verstopt bij de wielen van de bus. Je bent vrij, zelfstandig en dapper, en dat heb je ons nog maar eens getoond. Puur voor mezelf had ik eigenlijk gewild dat je dicht bij ons bleef. We hadden al stappen ondernomen voor je asielaanvraag in België. Maar Eldorado lonkte en je hebt je kans gewaagd, je geluk beproefd. Plots lag je droom binnen handbereik. Je zat ermee in dat ik ontgoocheld zou zijn, of boos. Maar nogmaals: ik ga van intens verdriet door je vertrek naar dolle vreugde omdat je veilig en wel geraakt bent waar je altijd wilde zijn. Ik ken maar weinig mensen die zo doortastend zijn. Daarom klink ik op jou. Een toast op je eeuwige goede humeur. Altijd goedlachs en vol vertrouwen in de toekomst. Ook al heb je de dood in de ogen gekeken. Op jou, de liefste en meest sociale mens die ik ken. Altijd bereid om je vrienden te helpen en nog maar eens naar het Maximiliaanpark te trekken om een opvanggezin te vinden voor je minder fortuinlijke maten. Op jou, met je levenswijsheid en je tieneruiterlijk. Op jou, de grootste plantrekker die ik al ben tegengekomen. Je neemt zomaar de trein en hebt helemaal geen chauffeur nodig. Je vindt de weg wel. Op jou, hyperactieveling. Altijd on the move, je kunt gewoon niet stilzitten. In weer en wind op de fiets door Edingen, heen en weer tussen je opvanggezinnen en Brussel, waar je vrienden op je wachtten, en je favoriete kamer in een hotel in het centrum.

Op jou, onverzadigbare curieuzeneus. Je wilde elk hoekje van België bezoeken, genoot van elke trip en nam gekke selfies voor elk historisch monument (en ook in elke supermarkt, trouwens). Op jou, jij slimmerik, met je brede algemene kennis. Op onze boeiende filosofische gesprekken tot laat in de nacht (ik kan nu gelukkig wel weer vroeger m’n bed in). Op jou, topchef. Bedankt voor de zalige stoofpotjes! Op jou, je snedige humor en je aanstekelijke lach. We bescheurden het om je sappige anekdotes. Op jou, omdat je zo lief en aanhankelijk was. Ik was telkens zo ontroerd door je big hugs en je liefdevolle woorden. Op jou, om je tedere omgang met kinderen. Je stond altijd klaar om Maïlys, Keziah en Naelia te vermaken. Het is gewoon onmogelijk om niet van je te houden. En ik ben er zeker van dat je je gemakkelijk zult kunnen aanpassen in Engeland dankzij je vele kwaliteiten. Ik ga je missen, ik mis je nu al. Zelfs de aanblik en geur van je favoriete kost (sardienen, ketchup, harissa en Kiri-kaas of La Vache qui rit!) ga ik missen. Of de geur van verbrande toast uit mijn microgolfoven, omdat je koppig bleef proberen om brood te roosteren. Europa wordt zo veel rijker dankzij jonge gasten zoals jij. Ik ben er zeker van je dat iets groots gaat verwezenlijken in je leven. Dat je je droom zult waarmaken om aan Cambridge of Oxford te studeren of een andere weg zult inslaan, want je zult de juiste beslissing nemen. Je mag nu al trots zijn op jezelf. Op de weg die je hebt afgelegd, ondanks de vele hindernissen. Blijf zo innemend als je nu bent. Zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen. Ik wens je het allerbeste in je nieuwe leven. Wees gelukkig, mijn broer. Ik zie je zo graag.

P.S. 1: je kunt echt niet meer alleen voor Barcelona supporteren nu, je moet je bekeren tot Liverpoolsupporter.
P.S. 2: Ik wacht nog altijd op mijn pizza.
P.S. 3: Ik hoop dat iemand zo lief wil zijn om mijn brief in het Arabisch te vertalen.