We zijn allemaal passagiers van vlucht ETH729

Vanavond is vlucht ETH729 van Ethiopian Airlines met bestemming Addis Abeba zonder vertraging opgestegen in Brussel. 

Tesfay zat niet aan boord. België probeerde deze jonge Ethiopiër uit te zetten, hoewel hij vreesde om in zijn land te worden gevangengenomen en/of gedood. Een jongeman van wie de vrouw en dochter momenteel in Engeland verblijven. Een jongeman die België meer dan 210 dagen heeft gevangengenomen.

Aan boord van vlucht ETH729 zaten tientallen – misschien wel honderden – moedige passagiers die hebben geprotesteerd tegen zijn uitzetting. Wanneer Tesfay, begeleid door zijn politie-escorte, aan boord kwam, stonden ze op om hun ongenoegen te uiten over deze gewelddadige uitzetting naar een land waar Tesfay vreesde voor zijn leven en veiligheid.

De passagiers van vlucht ETH729 stonden als één man en vrouw op. 

Passagiers van vlucht ETH729, wij hebben een boodschap voor jullie. Toen Michele en ik jullie in de instaprij over Tesfay vertelden, dacht ik dat jullie gewone mensen waren. Bezig met jullie eigen leven, jullie eigen zorgen en familie. Maar ik heb me vergist. Jullie zijn helden. Jullie hebben het opgenomen voor een onbekende. Er is nochtans niets moeilijker dan iemand verdedigen die je niet kent. Niets verplichtte jullie ertoe. Jullie hadden je eigen leven. Je eigen problemen. Je eigen familie. En toch hebben jullie het gedaan. Jullie hebben geluisterd naar je hart en je moed. En jullie zijn opgestaan voor een onbekende.

Hierdoor hebben jullie van deze geketende onbekende een mens gemaakt. Een broer. En jullie hebben hem gered. De Belgische politie was verplicht hem te laten uitstappen. Vanavond zit hij terug in het gesloten centrum. Met wat verwondingen omdat hij door de politie geslagen werd nadat hij van het vliegtuig was gestapt. Maar hij leeft nog. Hier kunnen we nog proberen hem te helpen. Ginds zou hij geen kans meer maken.

Vanavond denken we aan jullie, passagiers van vlucht ETH729. Ik zou jullie willen leren kennen. Ik zou jullie willen zeggen hoe bang en hoe blij we waren. Ik zou jullie in mijn armen willen nemen en in mijn hart sluiten. We zullen jullie niet vergeten.

Vanavond heeft iedereen van deze instaprij me geleerd dat we allemaal passagiers zijn van vlucht ETH729. Vanavond denk ik aan iedereen die op een dag ook een passagier van vlucht ETH729 zal zijn, maar het nog niet weet.

En als er geen vlucht ETH729 op je pad komt, blijf dan niet bij de pakken zitten.